lördag 2 mars 2013

2011 Tokajicum Darázskö Furmint

Pinfärskt från nyhetshyllan 1 mars!

Det är inte varje dag det sker men så fort det dyker upp en Furmint på bolagshyllorna så brukar vi vara där och testa. Furmint odlas (som bekant?) med störst framgång i Ungern och där med fördel i det nordostliga Tokaj och kan ge alltifrån fint mineraliska, elegant transparenta, terroirdrivna viner till, som i det här fallet, mer fruktdrivna, kryddiga, generösa tolkningar av druvan. I sina bästa stunder ger druvan långlivade viner med en lång, intressant utvecklingskurva. Det här vinet gör man nog dock bäst i att konsumera inom några år.


Tokajicum Darázskö Furmint 2011 har en ljusgul färg och en doft som initialt känns enkelt fruktig med gula äpplen, plommon och rosenkvitten. Efter lite luft i glaset öppnar sig dock fina nyanser av peppar, mineral och rostad ek upp.

Smaken är riktigt fyllig och rik, närmast burdus i sin generositet. Fräschören är okej men vi är vana vid betydligt högre syra i vår Fumint. De nio månaderna på ekfat ger tydliga, kanske lite väl tydliga, nyanser av rostad ek och nötter. Vi får en hel del typicitet i form av tropisk frukt, tvålig stålull, lite rökig vulkaniskt mineral samt grönpeppar.

Vinet är småkomplext och intressant men saknar lite finess. Avslutet är kraftfullt och ganska långt.

100kr på Bolaget och då ingår en plastkasse. Vi gillar't. Rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar