onsdag 19 oktober 2011

Åsnevin

Vår utsända vänder efter semester hem med en flaska kroatiskt rödtjut. Varken vi eller hon har den blekaste om vad som är typiskt eller bra eller gott från den här delen av Europa så hon får gå på mannen i kassans råd: "Köp den med åsnan på, det är de bästa vinerna". Sagt och gjort, åsnevinet står nu på bordet redo att avnjutas.

Årgången är 2010 och åtminstone en av druvorna är Plavac mali som vi endast har läst om. Den ska tydligen vara en korsning mellan Zinfandel och en inhemsk kroatisk druva. Mycket mer vet vi inte. Jo: vinet är rött, kostade under hundringen och etiketten föreställer en åsna.

Smaken är tunn och kokt med torra tanniner. Ett pedagogiskt exempel vad som händer när man odlar vindruvor där det är lite för varmt. Vi får lite torkade, röda bär, russin och mjölkchoklad (ekchips?), i övrigt är det väldigt identitetslöst och smaklöst (ungefär som en åsna?). Den anonyma bärigheten känns dammig och ofruktig. Det här var verkligen inte roligt men allt måste ju testas i jakten på det perfekta vinet. Etiketten är faktiskt väldigt snygg i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar