måndag 11 november 2013

2011 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino - från nyhetshyllan 1 november

Paolo Scavinos Langhe är ännu en finfin Nebbiolo, redo att drickas redan nu, men också stabil nog att lagras ett antal år för den som vill ha en lite mjukare upplevelse. Druvorna som har växt i kalkrik sandjord skördades för hand och jästes därefter på ståltank. Ekhanteringen känns föredömligt avvägd (6 månader på fat, 1 år på rostfritt stål enligt producenten) och släpper fram frukten på ett ypperligt sätt.

Det finns en hel del buteljer kvar ute i butikerna och 150 kronor får - för att prata ankdammsmedia - betraktas som ett fyndpris.  







Initialt väldigt strävt och slutet men ett betydligt öppnare och generösare vin efter bara någon timmes luftning. Härligt klunkvänlig i sin medelfylliga stil med finfin balans mellan samtliga komponenter. Fruktigheten är yppig med druvtypiska toner av nypon, rosor och körsbär. Ekfaten är snyggt inbäddade men skänker komplexitet i form av kanel och rostat kaffe.

Ett superbt välstrukturerat och gott vin för omedelbar konsumtion eller lagring. (90/100)

2 kommentarer:

  1. mulle mulle, detta var perfekt till älgfilé, älgwallenbergare och älgrevben i kombination med Karin Franssons yppiga svampsås, potatis-fänkålsfonduta och haricotsverts

    SvaraRadera
  2. Ja, det där lät ju smarrigt värre. Glöm inte att spara en flaska till nästa älgskörd :)

    SvaraRadera