tisdag 5 november 2013

2011 Les Débonnaires Carroi du Bon Air - från nyhetshyllan 1 november

Cabernet franc är helt klart en underskattad druva som verkligen kan nå komplexitet på egen hand. Speciellt om den får mogna lite långsammare i utvalda delar av Loiredalens svala klimat har den möjlighet att bli riktigt läcker (och dessutom ofta i ett plånboksvänligt prisläge). 2011 Les Débonnaires* från Chinon är ett riktigt gott exempel på detta.



Färgen är blåröd och släpper igenom en del ljus.

Doften är primärfruktig med ett överdåd av röda och svarta vinbär, lavendel, rödbetor, kryddlåda och sotig mineral. Till och från känner vi en lantlig ton av nygödslad leråker som vissa säkert kommer att störa sig lite på - vi gillar't dock. 

Väl i munnen får vi en skönt sval och medelfyllig upplevelse med bra energi i den fullmogna frukten. Höga syror läskar och förmedlar nyanser av örter och saltlakrits. Fin ekbehandling - kanske ingen alls - knappt märkbar i alla fall - ger en ren upplevelse och vinet är överhuvudtaget väldigt balanserat på alla fronter utan att för den delen tappa i egensinnighet. Tanninerna är småtuggiga men ändå mjukt drickbara.

Det här dricker vi gärna omgående, på egen hand eller till bräserade fransyskan med gräddsås. Största möjliga köprekommendation. 149kr på Bolis - finns ett gäng flaskor kvar. (88/100)

* * *

* En person som är "Debonnaire" är någon som är välvillig, ödmjuk och generös

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar