torsdag 28 november 2013

Jean-Louis Chave Selection 2010 - Côtes du Rhône Mon Coeur & Saint-Joseph Offerus

Domaine Jean-Louis Chave är i vinkretsar välkänt för sina svindyra syrahviner från norra Rhônedalen. Tur för oss då att man också producerar ett gäng plånboksvänliga(-re) viner från druvor inköpta av kontrakterade odlare. Vi har testat Mon Coeur från Côtes-du-Rhône och Offerus från Saint-Joseph, den förstnämnda en Grenache-Syrahblandning och den senare som sig bör en ren Syrah. Vi tycker att båda vinerna är utsökta uttryck för respektive appellation och väl värda ett köp. Mon Couer är generöst fruktpackad och lite grövre, fylligare i stilen medan Offerus bjuder på lättare, elegantare frukt och en lite mer medelfyllig stil.     


2010 Côtes du Rhône Mon Coeur

Härligt sval, moget körsbärsbärig smak med balanserad syra och visst grepp i strävheten. Mörka bär, örter, lite blommighet och en lätt mineralsälta i samararbete med rostade ektoner ger ett hyfsat komplext vin. En liten alkoholvarm ton i avslutet är knappast störande, snarare avslöjar det ursprung. Det här är egentligen inte så mycket att orda om mer än att vi har att göra med ett riktigt gott vin med balans och elegans, gott att smutta på i sin ungdom. (86/100). 138kr i beställningssortimentet.


2010 Saint-Joseph Offerus

Här får vi en riktigt god, fräsch, blåaktig frukt klädd i en ganska mjuk och smal kostym. Tanninerna är fint sammetslena och syran inte överdriven, snarare alldeles lagom pigg för att höja och förlänga smakerna föredömligt. Frukten är sötsyrlig och påminner om violpastiller, körsbär och plommon. Vi får också en svag malörtsbitter ton samt lite rostad ek och viss vitpepprighet. Sammantaget ett småkomplext, väldigt elegant vin som vi gärna dricker på den unga frukten. (89/100). 195kr i beställningssortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar