torsdag 28 november 2013

Jean-Louis Chave Selection 2010 - Côtes du Rhône Mon Coeur & Saint-Joseph Offerus

Domaine Jean-Louis Chave är i vinkretsar välkänt för sina svindyra syrahviner från norra Rhônedalen. Tur för oss då att man också producerar ett gäng plånboksvänliga(-re) viner från druvor inköpta av kontrakterade odlare. Vi har testat Mon Coeur från Côtes-du-Rhône och Offerus från Saint-Joseph, den förstnämnda en Grenache-Syrahblandning och den senare som sig bör en ren Syrah. Vi tycker att båda vinerna är utsökta uttryck för respektive appellation och väl värda ett köp. Mon Couer är generöst fruktpackad och lite grövre, fylligare i stilen medan Offerus bjuder på lättare, elegantare frukt och en lite mer medelfyllig stil.     


2010 Côtes du Rhône Mon Coeur

Härligt sval, moget körsbärsbärig smak med balanserad syra och visst grepp i strävheten. Mörka bär, örter, lite blommighet och en lätt mineralsälta i samararbete med rostade ektoner ger ett hyfsat komplext vin. En liten alkoholvarm ton i avslutet är knappast störande, snarare avslöjar det ursprung. Det här är egentligen inte så mycket att orda om mer än att vi har att göra med ett riktigt gott vin med balans och elegans, gott att smutta på i sin ungdom. (86/100). 138kr i beställningssortimentet.


2010 Saint-Joseph Offerus

Här får vi en riktigt god, fräsch, blåaktig frukt klädd i en ganska mjuk och smal kostym. Tanninerna är fint sammetslena och syran inte överdriven, snarare alldeles lagom pigg för att höja och förlänga smakerna föredömligt. Frukten är sötsyrlig och påminner om violpastiller, körsbär och plommon. Vi får också en svag malörtsbitter ton samt lite rostad ek och viss vitpepprighet. Sammantaget ett småkomplext, väldigt elegant vin som vi gärna dricker på den unga frukten. (89/100). 195kr i beställningssortimentet.

måndag 11 november 2013

2011 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino - från nyhetshyllan 1 november

Paolo Scavinos Langhe är ännu en finfin Nebbiolo, redo att drickas redan nu, men också stabil nog att lagras ett antal år för den som vill ha en lite mjukare upplevelse. Druvorna som har växt i kalkrik sandjord skördades för hand och jästes därefter på ståltank. Ekhanteringen känns föredömligt avvägd (6 månader på fat, 1 år på rostfritt stål enligt producenten) och släpper fram frukten på ett ypperligt sätt.

Det finns en hel del buteljer kvar ute i butikerna och 150 kronor får - för att prata ankdammsmedia - betraktas som ett fyndpris.  







Initialt väldigt strävt och slutet men ett betydligt öppnare och generösare vin efter bara någon timmes luftning. Härligt klunkvänlig i sin medelfylliga stil med finfin balans mellan samtliga komponenter. Fruktigheten är yppig med druvtypiska toner av nypon, rosor och körsbär. Ekfaten är snyggt inbäddade men skänker komplexitet i form av kanel och rostat kaffe.

Ett superbt välstrukturerat och gott vin för omedelbar konsumtion eller lagring. (90/100)

tisdag 5 november 2013

2011 Les Débonnaires Carroi du Bon Air - från nyhetshyllan 1 november

Cabernet franc är helt klart en underskattad druva som verkligen kan nå komplexitet på egen hand. Speciellt om den får mogna lite långsammare i utvalda delar av Loiredalens svala klimat har den möjlighet att bli riktigt läcker (och dessutom ofta i ett plånboksvänligt prisläge). 2011 Les Débonnaires* från Chinon är ett riktigt gott exempel på detta.



Färgen är blåröd och släpper igenom en del ljus.

Doften är primärfruktig med ett överdåd av röda och svarta vinbär, lavendel, rödbetor, kryddlåda och sotig mineral. Till och från känner vi en lantlig ton av nygödslad leråker som vissa säkert kommer att störa sig lite på - vi gillar't dock. 

Väl i munnen får vi en skönt sval och medelfyllig upplevelse med bra energi i den fullmogna frukten. Höga syror läskar och förmedlar nyanser av örter och saltlakrits. Fin ekbehandling - kanske ingen alls - knappt märkbar i alla fall - ger en ren upplevelse och vinet är överhuvudtaget väldigt balanserat på alla fronter utan att för den delen tappa i egensinnighet. Tanninerna är småtuggiga men ändå mjukt drickbara.

Det här dricker vi gärna omgående, på egen hand eller till bräserade fransyskan med gräddsås. Största möjliga köprekommendation. 149kr på Bolis - finns ett gäng flaskor kvar. (88/100)

* * *

* En person som är "Debonnaire" är någon som är välvillig, ödmjuk och generös

lördag 2 november 2013

2006 Nikolaihof Riesling Federspiel - från nyhetshyllan 1 november

Småutvecklad riesling i gynnsamt prisläge från klassisk terroir - inte mycket att tveka på - bara att köpa, poppa och klunka.



Helt klar, ljusgulgrön färg. 

Sniffet ger efter en stunds luftning och upptemperering en riktigt läcker fruktighet där limecurd, gröna marmeladkulor och färska örter dominerar. Vi känner också en lätt, kryddig lakritssalt mineralitet vilket skänker djup och komplexitet. Doften är sammantaget tät och sammansatt samtidigt som den känns luftig och fräsch. 

Nyanserna från doften återkommer i smaken som är riktigt bra koncentrerad och fullmatad. Vinet känns inte helt torrt men en bra syra balanserar upp den lilla sötman föredömligt. Den långa eftersmaken är mineralisk och örtig. 

Det här är ett riktigt bra vin, ganska lagom utvecklat också, långt ifrån stort men generöst och intressant, för en ringa penning, med klockren köprekommendation (87/100). 119 kr på Bolis just nu.