fredag 8 juni 2012

Årets (enda) rosévin

Bordsvinet provar som bekant helst inte rosa viner. Ibland blir dock lockelsen (för visst gillar vi färgen) alltför stor och vips ligger det en flaska grisskärt i korgen. Det brukar hända någon gång om året och denna kväll då fotbolls-EM drar igång faller lotten på en sydfransk 2011a.

Montirus Vacqueyras Perle de Rose från Vacqueyras i Södra Rhôndalen - typ vägg-i-vägg med Châteauneuf-du-pape - produceras av biodynamiskt odlade Grenache- och Syrahdruvor som har fått jäsa i öppna ståltankar med regelbunden omrörning av jästfällningen (bâtonnage).

Orangerosa färg, klar och vacker, minst sagt munvattnande.

I sniffet får vi en fin balans mellan röda vinbär, smultron, gulnande krusbär och det vita på blodgrapeskalet. Fräsch, purren ungdomlighet ackompanjeras av en lite mer grov nyans av smörstekt köttbit.

Allt vad den fina doften lovar uppfylls i smaken. Precis så här vill vi ha vår rosé. Pigg syra, bra fruktkoncentration, fint avvägd rödbärighet och inte allför lättviktigt. I eftersmaken får vi en lätt mineralitet och en fint brödig jästighet som bekräftar att det här verkligen är ett seriöst och välgjort vin. (86/100)

139 väl värda kronor på Bolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar