torsdag 9 augusti 2012

2005 Saga Pegot

Öppnar en flaska Saga Pegot från producenten Laurent Miquel som legat i vinhyllan ett tag. Inköpt på ett nyhetssläpp på bolaget för några år sedan. Druvorna till vinet, 100% Syrah, kommer från skifferrika vingården Saga Pegot i Faugères. Skörden skedde främst nattetid och skördeuttaget var ca 35 hektoliter per hektar. Vinet har till 95% lagrats på ny fransk ek. Vad kan man då förvänta sig av ett vin för 159kr som blivit sju år gammalt?


Utseendet är väldigt vitalt, röda toner som drar lite åt det utvecklade hållet.

Doften är bärig men även toner av charkuterier och kalkig mineral finns allestädes närvarande. En viss utveckling kan anas men det är ändå ungdomlighet som är det bestående intrycket. Det vore inte helt lätt att gissa att vinet är gjort på 100% Syrah om det skulle provas blint. De typiska tonerna från Rhônedalen återfinns ej. Det känns mer som ett vin från Priorat i Spanien.

När det gäller smaken så är det en lätt känsla av frukt som dominerar med inslag av körsbär och björnbär spetsat med en liten örtighet. Vinet är oerhört bra balanserat och trots sin lätthet sitter smaken kvar en bra stund i munnen. Ett elegant och välmakat vin. Alkoholen på 14.5% märker man inte i smaken lika mycket som i huvudet, vilket är bra!

Lagringspotentialen för detta vin är imponerande. Flaskan har på inga sätt förvarats i optimala förhållanden men skulle helt klart klara några år till. Men varför vänta? Detta är jäkligt gott just nu. Veckans vin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar