söndag 23 december 2012

Gran Canaria x4

Blindprovningar är alltid knepiga. Man ställs förutsättningslöst inför ett antal vinet där man förväntas hitta karaktäristika och efter hand utesluta och ringa in ursprung och druva. Svårt och roligt.

Vinet känns varmt. Kalifornien? Vinet har en något bränd ton. Sydafrika? Vinet är något pepprigt. Syrah? Nä. Gran Canaria, producent Agala? Ja.



2011 Agala Tinto Tradicional
Här får vi en varm och fruktig smak med en något låg syra. Vinet är mjukt, saftigt och lättklunkat med inslag av plommon, jordgubbar och smultron. En lite gummiaktigt ton vilar drar ner helhetsintrycket något. På det hela taget ett ganska smakfattigt vin, dock med viss personlighet. (150kr, betyg: 77/100)

2011 Agala TintillaDet här vinet känns direkt väldigt välgjort med sin fina syra och generösa mörkfruktighet. Man har satsat fullt ut på en ganska lyxig ek som kanske blir något övertydligt söt i längden. Bra koncentration och nyansrikedom i form av svarta vinbär, korinter, gräs, viol, kalk, chark och vitpeppar. Svalt och elegant utan att på något sätt vara stort. (195kr, betyg: 81/100)

2011 Agala Vijariego
Övermogen, alkoholvarm smak med inslag av russin, moreller, kaffe, julkryddor och mjölkchoklad. Vinet är märkligt strävt och syrligt och per definition oelegant och burdust. Hade vi inte känt till ursprunget så hade vi nog gissat att det här vinet hade legat ett par år ovanpå pizzaugnen. (180kr, 72/100)


* * *

Och till sist den bästa Gran Canarian någonsin....




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar