tisdag 21 maj 2013

Årets första, bästa och enda rosé?

Roséviner har aldrig varit vår grej. Någon gång varje vår brukar vi dock ta mod till oss och prova en flaska, mest för att det ser så förbaskat gott och läskande ut. Vi blir sällan hänförda men kanske inte heller helt avskräckta.

I år föll lotten på en provensalsk egendom som även gör fantastiska röda viner som vi gärna matar källare och gom med. Det handlar om välkända Château Vignelaure i Coteaux d'Aix-en-Provence och deras rosé gjord på 80% Grenache från gamla stockar och 20% Syrah. Vinet har legat på ståltankar i kontakt med sin jästfällning för att addera komplexitet till smaken.

Färgen är ganska ljus med orangerosa nyans. Doften är ung och pigg med lite rödbäriga inslag. Rent och fint utan alltför många nyanser att fördjupa sig i. Smaken ger en balanserad fräschör som med näppe klarar att balansera en ganska rejäl oljig fyllighet. Det här är ett ganska välmatat rosévin med bra koncentration. Associationerna drar åt smultron och våta stenar. Inget jättestort vin men intressant, gott och verkligen fint balanserat.

Återfinns i beställningssortimentet för 139kr (dock tillfälligt slut hos importören).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar