lördag 29 juni 2013

Etniska viner - ett vitt och ett rött

Det talas varmt i bloggosfären om vinerna från vulkanen Etnas sluttningar på Sicilien. Södra Italien är överhuvudtaget lite av en kunskapslucka för oss och vi provar därför ett vitt och ett rött vin härifrån för att se om det är något för oss. Viner från vulkanisk jordmån/berggrund känner vi sedan tidigare till genom främst Kanariska och Ungerska viner. De senare (och då helst vita exemplar) såklart av betydligt högre klass.

* * *

Det vita vinet, 2010 Cuvée delle Vigne Niche Bianco, består till 100% av den för oss okända druvan Carricante från 25-60 år gamla stockar som har växt i vulkanisk jord. Alkoholjäsning, malolaktisk jäsning och lagring har skett på franska ekfat. Producenten Tenuta delle Terre Nere producerar årligen 6000 flaskor av vinet.


Malolaktisk jäsning och ekfatsbehandling visar sig tydligt i den runda, feta, lite smöriga smaken. Syran är ett uns för lågt balanserad för vår smak och orkar inte riktigt bära upp den enorma smakrikedom som vinet har i form av gula äpplen och krusbär, honung, mandel, ramslök och svavelvulkanisk mineralitet. Det här är ett egensinnigt vin som vi gärna rekommenderar för den vetgirige. Vi avstår dock ytterligare köp. (199kr, 87/100)

* * *

Det röda, 2010 'A Rina, består till största delen av druvan Nerello Mascalese med några procent adderade av Nerello Cappuccio. Druvsorterna är okända för oss men ska vara förstavalet vid produktion av kvalitetsviner från Etnas östra sida. Producenten är Girolamo Russo. Vi lämnar teorin och provar.

Här får vi en härligt syrlig, frisk upplevelse med massor av röda bär och småkärv örtighet. Vinet uppträder elegant och lätt i munnen men har ändå en viss strävhet som stadgar upp helhetsupplevelsen och gör att vinet känns riktigt välstrukturerat. Vi bjuds på söta, solmogna jordgubbar och hallon och samtidigt strama, tjuriga lingon och tranbär. En småbitter vulkanisk mineral adderar ytterligare komplexitet. I en blindprovning hade tankarna utan tvekan gått till en bättre Bourgogne. Supertrevligt och fantastiskt gott. Kan säkert utvecklas ytterligare med några års lagring. Det här dricker vi gärna igen. Och igen. (179kr, 90/100)

torsdag 20 juni 2013

2012 Domaine de la Tour du Bon Rosé

Till midsommarsillen kan vi inte annat än rekommendera en kall öl med tillhörande immig snaps, men den som vill smutta på något riktigt läskande och grisskärt medan potäterna kokar bör genast bege sig till den statliga vinshopen innan de stänger för helgen och införskaffa en flaska Domaine de la Tour du Bon rosé. Ta två förresten, så bra är det faktiskt. Glad midsommar!


Balanserad, fräsch smak med smultron, röda vinbär, mynta, lakrits och mineral. Avslutet är angenämt bitterbeskt. Superskön upplevelse från första zippen. Ett riktigt välgjort vin med elegans och ursprungskänsla. Våra varmaste rekommendationer. (90/100)