Färgen är genomsläppligt röd. Doften av sötsyrlig tranbärsjuice slår upp med full kraft som även går igen i smaken. Även medelhavsörter och rotfrukt anländer. Syrorna är rejält markerade och skvallrar om ett gynnsamt svalt mikroklimat (eller så slår oss tanken, tillsatta syror). Annat kul är stall och peppar och en inte helt Rioja-olik förnimmelse av kräftspad och dill. Vit choklad skvallrar om malolaktisk jäsning. Efter lite tid kommer söta körsbär i doft och smak. Blindgissningarna landar i Chianti och kopplingen kanske inte är så tokig med tanke på att Toscana ligger ungefär i linje tvärs över Adriatiska havet. Men vinet är ändå mer lättsamt och tanninerna mindre framträdande än vi är vana vid från andra sidan havet.
Så, vår positiva inställning finns kvar och vi tror här finns mer att hämta även om kvällens vin landar i kategorin lättdruckna pizzaviner. Vilket inte är att förakta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar