fredag 30 september 2011

2005 Robert Sinskey Vineyards Cabernet Franc

Jämförelsen med originalet är alltid oundvikligt när man testar röda Bordeaux- eller Loiredruvor. Denna gång är det en vingårdsbetecknad Cabernet franc (nåja, 25% sauvignon också) från Carneros i Kalifornien som karafferas.

Färgen är oxblodsröd och faktiskt inte jättetät. Näsan ges en rejäl powersniff, såklart, med massor av delikata, söta ektoner såsom vanilj och lakrits. Fruktigheten består av svart vinbärssylt, viol, nejlika och stjälkselleri. Rejält maffigt med massor av komplexitet och nyansrikedom. Smaken är frisk med markerade men avrundade tanniner. Helt klart drickvänligt med druvtypiska inslag av svarta vinbär, grön paprika, jordgubbssylt och saltlakrits. En suveränt integrerad ek ger mörk choklad och kaffe.

Sammanfattningsvis ett skolboksexempel på välmakad Kaliforniencab. Lätt eldighet, check. Superbt ekad, check. Gott men lite ospännande, check. Vi föredrar Franska cabbar, check. (89)

Finns en del kvar på Bolis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar