fredag 30 december 2011

Bu och bä i beställningssortiment

I Systembolagets beställningssortiment hittar vi ofta en del godbitar som kan vara värda att utforska närmre. Det har också, i och med bolagets nya e-service, blivit betydligt enklare att beställa viner för avhämtning på den lokala systembutiken. Så långt bra.

Ett problem med detta måste dock sägas vara skillnaderna i årgångar om man jämför det som listas på importörernas webbplatser och på systembolaget.se. Inte sällan får man hem en sprillans ny årgång när man har letat rätt på och beställt en mogen variant med några år på nacken. Det kan också, som i fallet nedan handla om att man får hem en betydligt äldre årgång, när man egentligen har beställt en ung, fräsch en.

Man har givetvis rätten att skicka tillbaks den felaktiga buteljen men det känns ofta lite bökigt och snopet. Man kan förmodligen inte belasta Systembolaget för avvikelserna.

Clos Probus som levererar Régnié Domaine de Thulon anger årgång 2009 av vinet på sin webbplats, medan Systembolaget anger 2005. Här går vi på en nit om vi litar på importörens info, d.v.s. gör antagandet att Bolagets sida inte har uppdaterats korrekt. Nu gör det inte så mycket tänker vi eftersom 2005 var ett gott år i Beaujolais och Cru-vinerna därifrån har utvecklats väl. Vi korkar alltså upp istället för att skicka tillbaka.


Skönt utvecklad, harmonisk doft som drar åt torkad frukt, jord, rostad ek och mineral. Inte supernyanserad men tillräckligt komplex för att hålla humöret rejält uppe.

Smaken är syrligt frisk med rätt sköna tanniner, mjuka men förnämligt närvarande. Vi får en rikt fruktig upplevelse med överraskande fyllighet. Mjukt och fint med god utveckling. Smaken ebbar ut ganska snart men den syrliga attacken och det fruktiga mellanregistret är väldigt smakfullt.

Stark rekommendation såklart och det hade varit kul att testa den där 09an också.

154 kr på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar