måndag 5 december 2011

Morgadio da Calçada 2008

December. För de allra flesta innebär det stök inför julen, författande av önskelistor och inköp av en och annan glögg, kan förresten redan nu rekommendera Ripas ekologiska - både vinglöggen och starkvinsvarianten är bra! Däremot kan vi väl enas om att Blossas årgångsglögg med spårämnen av kaffe är den sugigaste på många många år?

För kommunikatörer med viss kunskap i layout är december dock lika med planerande inför den kommande årsredovisningen. Vi frekventerar sidor som www.annualreports.com och springer på seminarier om design management för att hitta det nya svarta inom årsredovisningslayout. Men kanske vore den bästa lösningen att slå personen som designat etiketten till 2008 års Morgadio da Calçada en signal. Maken till stilren och snajdig design på en vinetikett får man leta efter.

Vinet då? Alldeles uppenbart inte lika cleant och avskalat som etiketten. Färgen är mörkt röd, på gränsen till opaque. Doften, lite knuten till en början, bjuder efter en timme i karaffen på plommon, peppar, lakrits, mjölkchoklad och kaffe. Smaken är fyllig och frisk med mjuka lena tanniner. I anteckningsblocket under smak skriver vi ner mörka bär, lakrits, kaffe, vanilj och kanel - passar ju bra till jul kan man tycka. Lång eftersmak och på det hela taget ett riktigt trevligt, och lite annorlunda vin för 159:-.

Jag var först i kön för att hämta ut mina pavor men det hade man ju inget för - finns kvar i rikliga mängder på Systemet. Jag kommer sannolikt köpa några flaskor till och lägga i källaren då både doft och smak hintar om större potential.

Facts:

Druvor: Touriga Franca (huvudsakligen), Aragonez, Touriga Nacional med flera

Jäsningen har skett i öppna kar, lagar, med maskinell fottrampning. Vinet har därefter lagrats 15 månader på nya franska ekfat.

Producent: Niepoort

Region: Douro, Portugal

1 kommentar:

  1. Bordsvinet har tidigare bara testat Niepoorts 2003 LBV (och funnit den riktigt bra) så denna rapport var synnerligen välkommen. Man blir minst sagt sugen på att återvända till Porto och dess vinhus. Får bli en inre resa med glaset i handen tillsvidare.

    SvaraRadera