lördag 5 maj 2012

Druvan för dagen: Sousão

Det är minsann inte varje dag vi dricker en druvren Sousão. Druvan är känd för sin mörka färg och russinlika smak och används förutom i portvin även i australienska starkviner för att ge portvinskaraktär. Quinta do Vallado, grundat redan 1716, ger oss genom vinmakare Francisco Olazabal möjligheten att testa en torr variant. Vinet har lagrats ett och ett halvt år på nya franska ekfat.


Färgen är mörkt blålila.

Doften andas direkt seriös ekbehandling med inslag av knäck, björnbär, nejlika, rökelser och nymalet kaffe. Sanslöst inbjudande så långt.

Smaken är frisk med ganska mjuka tanniner. Vi får en ung, stor, mustig och superfruktig upplevelse.

Quinta do Vallado Sousão klarar av att balansera enorm koncentration och elegans på ett utmärkt sätt. Total harmoni och enorm struktur. Lagra eller drick nu. Eller både och.

Det här är på alla vis ett stort vin och förmodligen ett av de bästa torra, röda Douroviner vi har provat. Väl värt sina 259 kr och det finns fortfarande ett gäng kvar på bolagshyllorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar