torsdag 10 oktober 2013

2009 Cottanera Etna Rosso - från nyhetshyllan 1 oktober

Ännu en flaska bättre rött från Etna på Sicilien. Ännu ett superbt balanserat, drickvänligt och framförallt gott vin. Vi börjar falla rejält för de här vinerna nu.

Cottaneras Etna Rosso består till 90% av Nerello Mascalese och 10% Nerello Cappuccio. 50% av vinet lagras på stora fat under 9 månader, resterande 50% av vinet lagras på mediumrostade franska ekfat under 9 månader. Vinet buteljeras och vilar på flaska i 18 månader innan det släpps.


Mörk, blåröd färg.

Doften är fint mörkbärig med snyggt invävda ekfatstoner. Knappast bombastiskt utan snarare finstämt och elegant. Frukten är solmogen men ändå fräsch och drar åt söta körsbär och hallon. Ett lager av violblommighet och vulkanisk mineral gör sniffet verkligt intressant.

I munnen får vi ett på alla sätt balanserat vin med fantastisk drickvänlighet. Syrorna och tanninerna är fortfarande höga men besvärar knappast. Frukten är djup och bärig och ekfaten snyggt integrerade.

Vinet lyckas med konsten att vara rikt och fullpumpat och samtidigt skirt och komplext.
Det här är på alla sätt riktigt gott och välstrukturerat. Ska man gnälla på något - och det ska man ju oftast - är det väl att det kanske är lite väl snyggt och polerat i kanten vilket gör vinet en gnutta opersonligt. (87/100)

Det finns ett gäng kvar på bolagshyllorna för den som vill prova. 239kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar