Ännu en flaska bättre rött från Etna på Sicilien. Ännu ett superbt balanserat, drickvänligt och framförallt gott vin. Vi börjar falla rejält för de här vinerna nu.
Cottaneras Etna Rosso består till 90% av Nerello Mascalese och 10% Nerello Cappuccio. 50% av vinet lagras på stora fat under 9 månader, resterande 50%
av vinet lagras på mediumrostade franska ekfat under 9 månader. Vinet
buteljeras och vilar på flaska i 18 månader innan det släpps.
Mörk, blåröd färg.
Doften är fint mörkbärig med snyggt invävda
ekfatstoner. Knappast bombastiskt utan snarare finstämt och elegant.
Frukten är solmogen men ändå fräsch och drar åt söta körsbär och hallon.
Ett lager av violblommighet och vulkanisk mineral gör sniffet verkligt
intressant.
I munnen får vi ett på alla sätt balanserat vin med
fantastisk drickvänlighet. Syrorna och tanninerna är fortfarande höga
men besvärar knappast. Frukten är djup och bärig och ekfaten snyggt
integrerade.
Vinet lyckas med konsten att vara rikt och fullpumpat och
samtidigt skirt och komplext.
Det här är på alla sätt riktigt
gott och välstrukturerat. Ska man gnälla på något - och det ska man ju oftast - är det väl att
det kanske är lite väl snyggt och polerat i kanten vilket gör vinet en
gnutta opersonligt. (87/100)
Det finns ett gäng kvar på bolagshyllorna för den som vill prova. 239kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar