lördag 5 oktober 2013

2012 Cottanera Etna Bianco - från nyhetshyllan 1 oktober

Carricante och Catarratto torde vara relativt okända druvor för den som ännu inte har snöat in på vinerna från Etnas sluttningar på Sicilien. Här är i alla fall en blend, väl värd att testa, med 95% av den förstnämnda druvan och 5% av den sistnämnda. Vinet har överhuvudtaget inte kommit i kontakt med ekfat utan har helt och hållet hanterats på ståltank - ren frukt och mineralitet, utan störande ekfatstoner, att vänta alltså. Producenten Cottaneras vinodlingar i den vulkaniska askan på norra sidan av Sicilien, ca 700 meter över havet, omfattar 65 hektar.


Färgen är ljust gulgrön och skvallrar om ungdomlighet...

...vilket bekräftas i sniffet som är citron- och mandarindominerat med fina inslag av lime, krusbär, honungsmelon samt en lätt antydan till stenig mineral. 

Smaken är pigg och fräsch med superprimära nyanser av citronsorbet, krusbärscurd, en avlägsen örtighet och en lätt, elegant mineralton. I all sin friskhet är smakerna snyggt krämiga och runda.

* * *

Helhetsmässigt är detta ett finstämt, välstrukturerat och balanserat (och nära nog stort) vin med tillräcklig substans att klara en bättre torskrygg med knaperstekt bacon, eller varför inte ett par års lagring? Den lilla knutenhet vi upplever just nu borde nämligen kunna öppnas upp genom ett par år i källaren (men klarar vinet verkligen tio år på rygg som importören anger?) Hur som helst är det gott att dricka redan nu även om den petige kanske upplever det lite väl puttenuttigt för stunden . (88/100).

Finns en del flaskor (149kr) kvar, fritt fram att beställa till din lokala butik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar