Etnas terroir känner vi sedan tidigare: vulkanisk aska, tuff och stenar i ett förhållandevis kallt klimat (nordsluttning). Rätt druva i den här miljön, Nerello mascalese (och en skvätt Nerello Cappuccino), brukar ge riktigt intressanta och goda viner, så även denna gång. Tenuta delle Terre Neres röda basvin Etna Rosso kommer från både gamla
och yngre vinstockar (6-50 år) i producentens vingårdar samt från en
mindre mängd inköpta druvor från lokala odlare. Finns just nu på Bolaget för ynka 143kr.
Rödsvart färg med
hallonnyans mot kanten. Stor, mörkbärig, fint parfymerad doft med inslag
av jordgubbar, körsbärslikör, mandelmassa, örter och rostad ek. Smaken
är stor, syrlig och ganska sträv i sötfruktig, saftig stil. Samma
nyanser som i doften med en mer uttalad rökig mineralitet.
Ett otroligt
drickvänligt och samtidigt komplext vin med bra koncentration och balans
trots stadiga 14,5% alkohol. Kan med fördel lagras ytterligare för
finslipning och utveckling och då eventuellt höja sig något poängsteg. (89/100)
Den tar vi, sa polisen!
SvaraRaderaKöp en du också Kenta :)
SvaraRadera