söndag 10 augusti 2014

2013 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment - från nyhetshyllan 1 augusti

Grekiska viner hör verkligen inte till vardagligheterna för oss men då och då slinker det ner både vita, röda och söta varianter. Assyrtiko är en grön druvsort som flera gånger har överraskat oss positivt och så även den här gången. Det här vinet från Santorini är härligt friskt och rent med distinkt ursprungskänsla i form av vulkanisk, rökig mineralitet. För 139kr får du en stor och förhoppningsvis annorlunda vinupplevelse. Klunka i dig välkylt på balkongen till sommarens sista solstrålar eller matcha med baconströsslad torskrygg och potatismos. Starkaste möjliga köprekommendation!

  
Ljus, klar, gulgrön färg. 

Doften är efter att ha luftat bort en del svavliga, äggiga toner vidöppet ungdomlig med sötsura citroner, gräs, bränt gummi och vulkanisk mineralitet. Både komplext och saliverande på näsan, intryck som även följer i smaken. 

Vi får en knivskarp syra och en lite oljig textur som för fram härliga citroner, saltlakrits och svart mineral till en lång eftersmak. Det här är verkligen ett härligt vin, både komplext och gott i egensinnig, fräsch stil med massor av användningsområden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar