onsdag 16 maj 2012

Ett nedslag i ordinarie sortiment

Det är inte varje dag man plockar en flaska med ett fyrsiffrigt artikelnummer från bolagshyllorna nuförtiden (och när man väl gör det brukar man oftast bli ganska besviken på den tillrättalagda, massproducerade drycken i fråga). Men nu har så skett igen och döm av vår förvåning när dropparna i glaset visade sig vara alldeles utsökta. Det handlar om 6723.

6723 är synonymt med Louis M Martini Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Årgången är den för Kaliforniencab utsökta 2007 (åtminstone tycker både producenten och Robert Parker det). Producenten Louise M Martini Winery har varit verksam i Kalifornien sedan första hälften av 1900-talet men ägs sedan tio år tillbaka av våra vänner i Gallofamiljen. Druvorna till det här vinet kommer enligt producenten själv från "up and down the Napa Valley". Ingen vingårdsursprunglighet att leta efter alltså. Även ekfatslagringen är lite huller om buller: "partially oak aged for more than 12 months in new and used French, American and European oak barrels".

Såhär tyckte vi i alla fall om vinet:

Tät, rödsvart färg. Makalöst kompakt doft med både ungdomlig frukt och viss utveckling. Ekfatstoner dominerar men är snyggt invävda i korinter, söta, mörka bär, grön paprika och julkakekryddor. Smaken är ganska ung och frisk med drickvänliga tanniner. Stilen är superfruktig och megafyllig. Ett grymt gott vin som visar fin balans mellan det eleganta och det mäktiga. Dricks gärna nu eller lagras några år.

199 kr på många Systembolag.

söndag 6 maj 2012

Årets första grill

Grillvin. Ett klassiskt kvällsblaskebegrepp som man genast bör ställa sig skeptisk till. Bästa boxen till grillen. Typ. Men, samtidigt, behovet av att kategorisera ett vin som lämpar sig för att inmundigas i stora klunkar ur plastmugg, i allehanda väderförhållanden, till stora, förkolnade köttstycken, finns trots allt. Man skickar ju inte direkt upp den bästa Bourgognen ur vinkällaren i det syftet.


Grillvin. Skall, förutom ovan nämnda egenskaper, vara billigt (prisvärt/fyndstämplat hihi), generöst fruktigt (varför inte lite sötsyltigt?) och inte alltför finlemmat (hellre lite robust). 

Helst vill man ju även ha ett motsvarande vitt vin medan grillen blir varm. Vi har paketlösningen:


Morandé Reserva Riesling2011 Morandé Reserva Riesling


Vi dricker inte ofta chilenska viner nu för tiden men det här är absolut ett trevligt vin med viss nyansrikedom. Inte alls druvtypisk för oss som har tysk Riesling som måttstock men, och kanske just därför, ganska intressant. I det här fallet plussar vi för att vinmakaren har adderat både lite Sauvignon och Gewürz i brygden för att öka komplexiteten. Vinet håller måttet även när temperaturen går upp vilket alltid är ett kvalitetstecken i vår bok.

Klar, ljusgul färg.


Stor, ungdomlig, druvaromatisk doft med inslag av citron, krusbär och blandade vingummin.


Smaken är ungdomlig med pigg syra, lite lätt oljig och trevligt småpepprig. Vi får citron, vindruvor, limeskalsbeska, vingummi och en aning rökig mineral.


Tajano Montepulciano d'Abruzzo 
2010 Tajano Montepulciano d'Abruzzo


Det här är ett vin som levererar helt okej vad gäller intensitet och smakupplevelse i sin prisklass men visst kan vi också hitta lite ogint gröna och brända toner i eftersmaken. Montepulciano har alltid varit lite av en favorit hos oss, speciellt när det ska till att grilla och det här fungerar helt okej.


Ganska tunn, hallonröd färg.


Ungdomlig, småsyltig, körsbärsbärig doft med nyanser av söta björnbär, mjölkchoklad och en pust violblom.

Smaken är ungdomligt, fräscht bärig och ganska mjuk i en medelfyllig kropp. Syrliga körsbär, jordgubbar och nyhyvlade ekspån.

lördag 5 maj 2012

Druvan för dagen: Sousão

Det är minsann inte varje dag vi dricker en druvren Sousão. Druvan är känd för sin mörka färg och russinlika smak och används förutom i portvin även i australienska starkviner för att ge portvinskaraktär. Quinta do Vallado, grundat redan 1716, ger oss genom vinmakare Francisco Olazabal möjligheten att testa en torr variant. Vinet har lagrats ett och ett halvt år på nya franska ekfat.


Färgen är mörkt blålila.

Doften andas direkt seriös ekbehandling med inslag av knäck, björnbär, nejlika, rökelser och nymalet kaffe. Sanslöst inbjudande så långt.

Smaken är frisk med ganska mjuka tanniner. Vi får en ung, stor, mustig och superfruktig upplevelse.

Quinta do Vallado Sousão klarar av att balansera enorm koncentration och elegans på ett utmärkt sätt. Total harmoni och enorm struktur. Lagra eller drick nu. Eller både och.

Det här är på alla vis ett stort vin och förmodligen ett av de bästa torra, röda Douroviner vi har provat. Väl värt sina 259 kr och det finns fortfarande ett gäng kvar på bolagshyllorna.