fredag 14 november 2014

2010 Cabidos Comte Philippe de Nazelle Petit Manseng Sec - från nyhetshyllan 7 november

Hur ofta dricker du en druvren Petit manseng? Nu har du i alla fall chansen igen genom Domaine Viticole du Château de Cabidos 2010a. Passar med sin friska syra, mineralstinna elegans och feta fruktighet både som läskande aperitif och till fina fisken en fredagskväll i november. Här snackar vi största möjliga köprekommendation. Vinet är ditt för ynka 134kr på Bolis.


Påtagligt frisk smak med nästan sträv syra. Vinet kommer i en fyllig stil med rik, söt citron, bivax, gräs, ramslök och kalkig mineral. Fantastiskt komplex smakbild med fin nyansrikedom. Koncentration och struktur som klarar lång lagring men helt klart läskande redan nu. Når inte riktigt upp till föregående årgångs storhet, likväl ett ruskigt bra vin. 

onsdag 12 november 2014

2012 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino - från nyhetshyllan 7 november

Ungdomligt fruktig med rejält kärva tanniner och en skönt rödvinbärssyrlig syra. Smaken är väldigt fint balanserad och elegant med röda bär, småbeska örter, stenig svart mineral och lätt rostad ek. Den här årgången känns betydligt mer klassiskt välstrukturerad och i behov av ytterligare lagring än 2011an som var mer direkt och drickfärdig vid releasen.


Ett riktigt bra vinbygge som vi gärna tar del av igen om några år eller så. Fantastiskt prissatt dessutom. 150kr på Bolis. Köp innan det tar slut.

måndag 25 augusti 2014

2012 Crozes Hermitage Le Rouvre Yann Chave - från nyhetshyllan 1 augusti

Har du ett par hundralappar över springer du genast benen av dig och köper en flaska av det här vinet. Så perfekt på alla sätt med sin rika men ändå finstämda frukt, fräscha men balanserade syra och stabila men läckert nedslipade strävhet. Löjlig lättklunkat redan nu men kan såklart sparas många år för den som önskar.


Färgen är mer än medeltät och vackert, ungdomligt vinröd.

På näsan får vi en tät, rödbärig upplevelse med solmogen frukt, stenig mineral och finstämd kryddighet. En lätt pust av köttkoket med dess lagerblad och kryddpeppar kan anas, liksom lätt rostade ekfat, men frukten är helt klart i centrum.

Smaken är otroligt fokuserad och löper genom god syra, kraftfull men sval rödbärighet, krossade stenar, järn och blod. Eftersmaken är lång, läskande och nästan löjligt balanserad och harmonisk.

Drickbarheten är redan nu på topp och det är nästan svårt att tänka sig hur ytterligare lagring skulle kunna göra vinet bättre. Största möjliga köprekommendation. 92/100

fredag 22 augusti 2014

2012 Mandolás Furmint dry - från nyhetshyllan 1 augusti

Vi har aldrig blivit besvikna på det här vinet och den senaste årgången är inget undantag. 

Vi får en läskande frisk frukt med nyanser av lime, galiamelon och gult äpple. Vi får också en uppstramande mineral och pepprighet, ja rentav pepparmint. Lägg därtill en delikat ekfatsbehandling och den typiska bokenheten och mandelkubben. Ett komplett vin som kan lagras om man vill ha mer av bokenhet och avrundade syror. 

Definitivt ett av bolissortimentets mest prisvärda viner (129 kr på nyhetshyllan just nu) och ett fullödigt alternativ till betydligt dyrare alternativ från Bourgogne. 



tisdag 12 augusti 2014

2012 Contraste Conceito Vinhos - från nyhetshyllan 1 augusti

Dourodalen i Portugal levererar inte bara portvin, det kommer också en hel del bra röda, torra viner härifrån. Contraste från Conceito Vinhos är en traditionell blend av inhemska druvor som till 70% har lagrats på franka ekfat i 18 månader. Stockarna står rotade på hög höjd, vilket borgar för svala nätter och varma dagar, på skifferberggrund. Förutsättningarna är alltså goda för vinmakande och resultatet får sägas vara fullt godkänt. För 119kr är det här ett givet köp om du är sugen på ett drickfärdigt vin i gränslandet mellan det klassiskt strama och det modernt fruktiga.


Mörk, tät, blålila färg.

Doften är initialt fruktig och flörtigt ekvaniljsöt, något som med luftning övergår i lite seriösare, köttigare, kryddigare nyanser.

Smaken ger en ganska sval, osyltig, mörkbärig frukt med en något låg syra och en typisk mineralsälta. Tanninerna är matiga men polerade och absolut drickvänliga.

söndag 10 augusti 2014

2013 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment - från nyhetshyllan 1 augusti

Grekiska viner hör verkligen inte till vardagligheterna för oss men då och då slinker det ner både vita, röda och söta varianter. Assyrtiko är en grön druvsort som flera gånger har överraskat oss positivt och så även den här gången. Det här vinet från Santorini är härligt friskt och rent med distinkt ursprungskänsla i form av vulkanisk, rökig mineralitet. För 139kr får du en stor och förhoppningsvis annorlunda vinupplevelse. Klunka i dig välkylt på balkongen till sommarens sista solstrålar eller matcha med baconströsslad torskrygg och potatismos. Starkaste möjliga köprekommendation!

  
Ljus, klar, gulgrön färg. 

Doften är efter att ha luftat bort en del svavliga, äggiga toner vidöppet ungdomlig med sötsura citroner, gräs, bränt gummi och vulkanisk mineralitet. Både komplext och saliverande på näsan, intryck som även följer i smaken. 

Vi får en knivskarp syra och en lite oljig textur som för fram härliga citroner, saltlakrits och svart mineral till en lång eftersmak. Det här är verkligen ett härligt vin, både komplext och gott i egensinnig, fräsch stil med massor av användningsområden. 

fredag 16 maj 2014

2012 Etna Rosso Tenuta delle Terre Nere - från nyhetshyllan 2 maj

Etnas terroir känner vi sedan tidigare: vulkanisk aska, tuff och stenar i ett förhållandevis kallt klimat (nordsluttning). Rätt druva i den här miljön, Nerello mascalese (och en skvätt Nerello Cappuccino), brukar ge riktigt intressanta och goda viner, så även denna gång. Tenuta delle Terre Neres röda basvin Etna Rosso kommer från både gamla och yngre vinstockar (6-50 år) i producentens vingårdar samt från en mindre mängd inköpta druvor från lokala odlare. Finns just nu på Bolaget för ynka 143kr.


Rödsvart färg med hallonnyans mot kanten. Stor, mörkbärig, fint parfymerad doft med inslag av jordgubbar, körsbärslikör, mandelmassa, örter och rostad ek. Smaken är stor, syrlig och ganska sträv i sötfruktig, saftig stil. Samma nyanser som i doften med en mer uttalad rökig mineralitet. 

Ett otroligt drickvänligt och samtidigt komplext vin med bra koncentration och balans trots stadiga 14,5% alkohol. Kan med fördel lagras ytterligare för finslipning och utveckling och då eventuellt höja sig något poängsteg. (89/100)

fredag 2 maj 2014

2013 Miraval Rosé - från nyhetshyllan 2 maj

Det här borde vara det bästa Angelina Jolie och Brad Pitt har åstadkommit sedan... ja, Changeling och Inglourious basterds? Och med tanke på kvalitén på de filmerna så vill det ju inte säga så lite.

Storyn är enkel: Jolie och Pitt har för mycket pengar, slår sig ihop med familjen Perrin, hemmahörande i franska Rhônedalen och startar egendomen Miraval i Provence. No offence, men vi antar att Angelina och Brad inte har så mycket med själva vinmakandet att göra, för det här är ett riktigt seriöst rosévin. Flaskan är också förtjusande.


Färgen är ljust laxrosa.

Doften är ungdomligt livlig och rejält mineralstinn. Vi får också en drös röda, söta smultron och hallon, friska citrusfrukter samt färska, saftiga örter.

Smaken är intensivt koncentrerad och knastertorr och ger oss samma nyanser som i doften, nu inlindade i en frisk syra och elegant kropp. Den långa eftersmaken utstrålar energi och renhet.

Vi letar men hittar inga egentliga brister. Rosévin brukar inte vara vår grej men det här är riktigt bra. Och gott. Kanske det bästa vi har testat i genren. 150kr på Bolis inklusive kasse. Köp!


 (Fotnot: Winespectator ansåg vinet vara världens bästa rosé och gav den även en plats på den exklusiva Winspectator's Top 100 wines of 2013.)