fredag 14 oktober 2011

2009 Grüner Veltliner Smaragd Axpoint

Under en ljuvlig kväll, sommaren 2009 lyckades tre femtedelar av Bordsvinet med konststycket att få höra The Boss köra Tom Waits gamla dänga Jersey girl för första gången någonsin i Europa. Ja, det var vackert den där ljumma kvällen på Ernst-Happel-stadion i Wien. Men detta om detta... Vi lyckades också bekanta oss med den vackra dalen som utgörs av Donau till höger och en vägg av vin till vänster, sett från insidan av en Volvo med ivrigt viftandes vindrutetorkare.

Wachau är området precis mellan avfarten till den väldiga Europaväg 1 och där floden gör en krök mot öster. Man möts av minst sagt branta sluttningar i väster, ofta terrasserade för att förhindra att vingårdarna sköljs ner i floden. Fortsätter man vidare mot Wien passerar man även ganska snart distrikten Kremstal och Kamptal.

Vingården Axpoint är belägen vid foten av vingården Singerriedel vid byn Spitz. Härifrån tar Domäne Wachau - ganska så rejält erkända för sina fina viner i åtkomliga prisklasser - druvorna till sin Smaragd. Österrikarna gillar sina viner unga och vi följer glatt den traditionen:

Rejält tät, substansrik färg.

Stor, fruktig, blommig doft med stor nyansrikedom i ungdomlig, fräsch, helt ren stil. Vi hittar bland annat en stor godisskål med både hallonsnören och citronkarameller, inlagda päron, mandel och den druvtypiska grönpepprigheten.

Smaken är oljigt fyllig och mycket frisk. Här är det fullt spjäll på den tropiska fruktigheten men vi återfinner också mandelkubb, peppar och mineral. Eftersmaken är lång och koncentrerad med intressant komplexitet.

Det här är en av de bättre Grüner Veltlinerna vi har testat och ett köp rekommenderas starkt. Borde gå att lagra ett bra tag för avrundning men superb redan nu. En finfin bröllopsgåva dessutom skall tilläggas.

Vinet finns kvar på storstadsbolagen. Köp!


3 kommentarer:

  1. Trevligt vin som jag också har provat. Dessutom hade Systembolaget den goda smaken att släppa flera viner från Wachau för de som tycker att det är kul med den typen av temaprovningar. Kommentar på det?

    SvaraRadera
  2. Vi har några rieslingar från Domänen i samma släpp som ska testa men nog helst vill lagra lite. Håll ut!

    SvaraRadera
  3. Ja, Riesling kräver nog, generellt sett, lite mer tid än Grüner för att blomma ut.

    SvaraRadera