fredag 7 oktober 2011

2008 Dogana

Här är ett vin som släpptes som nyhe... tillfäll... ja, eller vad det kallas nu för tiden, den 1 september på Systemet. Vi föll ganska hårt för detta lilla kraftpaket som kanske inte är ett under av komplexitet men som gav en hel del återbäring för en ringa penning.

De ingående druvorna (80% Sangiovese, 10% Mammolo, 10% Canaiolo) har sin hemvist i producenten Palazzo Vecchios egna odlingar i de södra delarna av Toscana i appellationen Rosso di Montepulciano.

Efter handskörd jäses musten i åtta dagar i ståltank med daglig överpumpning. Därefter lagring på slovenska botti under ett år. Efter klarning med äggvita och lätt filtrering sker buteljering.

Våra notater:

Ljusröd, lätt genomsläpplig färg.

Stor, kryddig, varm och sötfruktig doft med nyansrika inslag av sten, röda bär, buljong, en släng kogödsel och orientaliska kryddor.

Smaken är ung, medelsträv och medelfyllig. Vi talar om ganska strama tyglar med nyanser av plommon, torkade örter och lakritsrot. Riktigt torrt, saftigt och läskande, kanske inte jättetypiskt varken vad gäller ursprung eller druva men oavsett det riktigt gott.

Vi snackar rejäl drickbarhet redan nu men anar att det här kan visa sig bli riktigt bra om, säg, fem år. (87)

Finns kvar för 109 spänn på Bolis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar