onsdag 12 oktober 2011

2007 Langhe Nebbiolo La Spinetta

Det här är bara så fruktansvärt gott, på egen hand eller till Lulles rökta korv, eller till en bit mogen Camembert... men vi tar det från början:

Druvorna till La Spinettas Langhe Nebbiolo skördades för hand i oktober från producentens vingård i Starderi. Efter jäsning och skalmaceration under en veckas tid i ståltankar lagrades vinet ett år på franska ekfat. Resultatet efter ytterligare några år på rygg:

Ganska transparent körsbärsfärg med antydan till orangebrun nyans på tungan. JA, vinets tunga!

Sniffet är förföriskt med sensuell parfym, bärighet i form av tranbär och körsbär samt fint rostad ek som bidrar med nyrostat kaffe. Vi ges också arketypiska nyanser av viol, rosor, tjära och lakrits, alltihop i en ungdomligt fräsch tappning.

Vi smakar och får en riktigt frisk syra och inledningsvis ganska vassa tanniner. Vinet blir mildare efter luftning och öppnar upp ett brett register av blålila frukt och delikata ektoner. Även en örtig, lite kärv ton som lätt associeras till vulkanisk aska finns där.

Det känns som en evighet från La Spinettas sötklumpiga Barbera som vi provade häromsistens i samma prisklass. Fantastiskt välgjort, välstrukturerat och välsmakande. Drick nu eller spara flera år.

08:an släpptes på Bolis för ett tag sedan och är snart slut.

2 kommentarer:

  1. Låter trevligt, något för en kommande måndag helt klart. Bra också med skalmacerationen!

    SvaraRadera
  2. Detta kan vara det perfekta vinet för en lyckad nebbiolomåndag. Bordsvinet gillar rödviner som har genomgått skalmaceration.

    SvaraRadera