tisdag 8 november 2011

2006 Rudi Pichler Grüner Veltliner Smaragd Terrassen

Terrassen är Rudi Pichlers mellankvalitet och innebär att druvorna kommer från flera olika branta, terrasserade vingårdslägen i Wachau som är vinifierade tillsammans. Rudi Pichler använder sig av varm, naturlig fermentation som ger bredare och djupare smaker men är riskfyllt, han skördar alltid bland de sista i området, han använder i princip bara naturlig jäst och han är en av få vinmakare i Wachau som macererar sina vita viner tillsammans med skalen. Allt detta enligt importören.

Trots att vinet har uppnått fem år är färgen ungdomligt ljusgulgrön, möjligtvis med en svag beige ton som vittnar om begynnande åldrande.

Vinet glittrar i glaset och riktigt utstrålar renhet och fräschör. Detta bekräftas i sniffet där vi bjuds på en strålande frisk citrus, uppblandad med lite sötare tropisk frukt, kalla daggbeklädda skifferplattor och färsk basilika. Vi är van vid yngre Grüner och hittar inte riktigt de förväntade druvtypiska peppriga, gröna nyanserna. Det gör absolut inget i det här fallet.

Vi smakar och får lite mer av det typiska hos druvan: en grön beska, vitpeppar och lime. Allt är förpackat i en frisk syra, oljig fyllighet och en överhuvudtaget underbar balans. Den ganska långa eftersmaken är spännande med sin dynamik och skiftar mellan frukt och stenig mineral.

En gnutta mer kalkig mineral och gissningarna hade hamnat i Bourgogne, en lite vassare syra och vi hade hamnat i Rheingau. Wachau är ju inte heller fy skam. Stor köprekommendation för konsumtion inom ett par år. (88/100)

Den här godingen beställer du via beställningssortimentet för 179kr. Bristly importerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar