fredag 11 november 2011

Kort och gott gott men kort...

Ja, man bör väl även rapportera om viner som man inte direkt kan rekommendera andra att köpa. Så vi gör väl det då. Det ska sägas 2009 Château Germain Bourgogne Vieilles Vignes inte är ett dåligt vin. Det mesta är på plats faktiskt: balans, frukt, mineralitet. Problemet är att det är så förbaskat minimalistiskt och skirt, eller okoncentrerat och kort om man är på det humöret.


Färgen är ganska genomskinlig och hallonröd vilket ger ett ungdomligt intryck.

Doften är väldigt burgundiskt pinotsk med örter och stenar i framkanten. I nästa lager bjuds vi på körsbär, hallon, viol och rosor och en alldeles lagom dos rostad ek. Väldigt seriöst och smålyxigt så här långt.

Det första som slår oss smakmässigt är renhet och balans. Syran är god men inte sylvass, alkohol och ek är välintegrerade och smakkomponenterna är väl sammansatta. Problemet är att den extremt polerade smaken blir lite ointressant och opersonlig. Det bjuds inte på några särskilda överraskningar helt enkelt. Koncentrationen är som tidigare nämnts rätt klen och eftersmaken kort och vattnig.

Den korta stund av fin, fräsch frukt, och minglande mineral som vi får motsvarar varken förväntningarna som doften eller årgången har lovat, eller prislappen heller för den delen. Vi känner oss snopna och kommer inte att köpa fler flaskor av det här vinet. (82)

4 kommentarer:

  1. Tack för varningen. Ren tur att den inte hamnade i påsen igår.

    SvaraRadera
  2. I den virtuella påsen i så fall. Det är beställningsvara :D

    SvaraRadera
  3. Beställa vin på Internet? Har Systembolaget hakat på den trenden nu? Får det verkligen gå till på det viset?

    SvaraRadera