lördag 5 november 2011

Vardagsbordeaux

Vi vet inte riktigt vem som myntade begreppet "vardagsbordeaux" men det torde i alla fall syfta till ett vin från Bordeaux som är så där alldeles lagom vardagligt för att öppnas en helt vanlig kväll mitt i veckan. Begreppet borde också innebära att även prisläget är gynnsamt nog att inte utlösa plånboksångest, samt att vinet är gjort i en stil som inte kräver tio års lagring utan kan avnjutas direkt efter inköp och uppkorkning.

Vår uppfattning är att det ofta knorras om att det inte finns så många/tillräckligt många vardagsbordeauxer på hyllorna på vårt kära monopol. Vi håller med, det kan aldrig finnas för många Bordeauxer, men har i alla fall hittat två som passar in på ovan inringade kategori.

* * *

2010 Château Cru Cantemerle

En frisk och fräsch doft och smak. Vi finner svarta vinbär och lakritsrot. Den pigga syran ackompanjeras av en rejäl ekfatssmak. Vinet är kanske inget att analysera över en hel kväll men det slår det mesta i motsvarande prisklass. Vi slås (åter igen) av att en billig Bordeaux kan leverera så mycket ryggrad, oavsett om slottet finns i verkligheten eller inte. Vinet gör sig i kycklinggrytan men skäms sannerligen inte för sig i glaset. (85 kr)



2009 Château de Seguin

Det här är ett enkelt men generöst fruktigt vin som ändå ger en bra ingång till Bordeaux. Vi får typiska nyanser av svarta vinbär, ceder samt en viss jordighet. Syran är riktigt god och tanninerna mjuka vilket ger en fräsch och drickvänlig munkänsla. Välgjort och gott utan krusiduller. Har förmodligen potential att utvecklas något under ett par år. (89 kr)

2 kommentarer:

  1. Man blir lite yr av de snedställda flaskbilderna.

    SvaraRadera
  2. Tur att det inte var texten som gjorde dig yr i alla fall :)

    SvaraRadera