lördag 12 november 2011

Spanska viner i Spanien

På besök nere vid spanska solkusten kliver vi in i det lokala varuhuset för att kolla vilka viner som erbjuds. Rader av spanska viner tornar upp sig, pedagogiskt uppställda efter område. Tittar man i hyllan för utländska viner så är denna väldigt liten. Ett vin från Australien, ett eller två från Frankrike och någon portugis, fler är det inte. De spanska vinerna däremot finns det ett bra utbud av. Många känns igen från systembolagets hyllor, några är nya för oss. Vi plockar på oss två flaskor som ser intressanta ut och skyndar oss hem för genomgång.


Först ut testas en Cava från Codorníu med det underbara namnet Reina Ma Cristina, Brut Reserva Vintage 2008. Hos systembolaget hittas ett antal viner från Codorníu men detta vin har vi aldrig sett. Firman Cordoníu håller till i norra Spanien i området Penedès. Är man mer intresserad av vinmakaren finns trevlig och informativ webbplats: http://www.codorniu.es/home.html. Vi provar en Blanc de noir vilket betyder att druvorna, i detta fall Pinot noir, pressades och fick bli till vin utan kontakt med skalen där färgen sitter.

Färgen är lätt gyllengul. Doften bjuder på blommor, gröna äpplen, brödighet och kex. En ung doft med ganska bra tryck i. Det är omöjligt att inte dra vissa likheter med en ung lite lättare Champagne. Smaken är balanserad och elegant, bjuder på röda bär som hallon och tranbär. Moussen är bra och rejäla syror finns. Tar man en klunk smeker smaken strupen och hänger kvar ett bra tag.

Trevligt att prova en Cava som bjuder på lite mer än de enklare som man vanligtvis hittar hos systembolaget. Priset på runt 18 euro känns klart överkomligt och vi skulle gärna se viner av detta slag på bolaget.

Efter Cavan provar vi ett rött vin från Priorat med namnet Rotllan Torra, Reserva 2006. På firmans hemsida kan man läsa att den sköts som ett familjeföretag och är förhållandevis ung. Detta vin är en blandning av följande: Garnacha 50%, Mazuelo 25% och Cabernet Sauvignon 25%. På flaskan finns informationen att vinet har legat i två år på amerikanska fat och två år på flaska innan försäljning.

Färgen är tät och mörkt blodröd. En stor doft möter näsan med vanilj, utveckling, torkad frukt och samtidigt en ungdomlig fräschör. Smaken är robust och bjuder på massor med vanilj, mörk choklad, saltlakrits och russin.

Detta är ett vin packat med smak i ganska typisk Prioratstil. Dock känns inte alkoholen (13,5%) så närvarande som den kan göra för viner från området. En behaglig strävhet ger också vinet karaktär. Är man ute efter ett vin med mycket power och som kanske ger mer en käftsmäll än smekning så är detta vinet för dig. Priset behagligt på ca 12 euro.

Vi konstaterar att det finns trevliga viner i Spanien som ej nått våra svenska systembolagshyllor och vill man dricka nåt annat än spanska viner får man leta efter speciella butiker som det också vanligtvis finns att tillgå.

2 kommentarer:

  1. Tackar för den rapporten från de spanska vinhyllorna Slaktarn. Bordsvinet är rätt dåliga på spanska viner över lag, även om en och annan bättre Priorat, Ribera och Rioja givetvis har slunkit ner emellanåt. En lite dyrare Cava får det absolut bli någon gång, där har en tydlig kunskapslucka.

    SvaraRadera
  2. Intressanta viner. Står det Rioja på flaskan vet vi ju att det är bra saker men Priorat och druvor som Mazuelo vill man lära sig mer om. Cavan väcker också nyfikenhet.

    SvaraRadera