lördag 5 november 2011

Den som inte gillar det här...

...gillar inte vin.

Senast vi besökte det här vinet var årgången 2007 och vi föll ganska pladask. En årgång senare blir utfallet detsamma och det gör verkligen ingenting att vinet nu enligt våra notater är tretti spänn billigare. "Fynd" skulle blaskorna skriva. "Gôrgôtt" skulle vi skriva.

Druvblandningen är 65% Cinsault och 35% Carignan som har vuxit på alluvial jord med inslag av skiffer, sand och lera. Druvorna handplockas och körs med tempraturkontrollerade skåpbilar (!) till vineriet där övermogna eller omogna druvor, stjälkar och blad avlägsnas. Vinet lagras i stora neutrala ekfat samt en liten del i begagnade barriquer. Efter buteljering klistras en etikett på som är i det närmsta omöjlig att fotografera :o)

Doften är köttig och lite örtig med massor av solmogna, mosade björnbär och hallon.

Vidare en riktig fruktbomb i sniffet som styrs upp rätt gott med lite lagårdstoner. Vissa skulle kalla det vulgärtt men riktigt så maffigt upplever vi det inte. Snarare generöst utan att tulla på elegansen.

Smaken är lakritsmineralisk (tänk lakrisal) och mäktigt bärig. Vi känner inga direkta ektoner, här är det istället frukt och ursprung som talar. Vi får björnbär, hallon, jordgubbar men också solgassiga grusvägar och hela ängar av lavendel och örter. Frukten är söt men torr, ingen risk för sylt här. Alkoholen är enligt etiketten hög men superbt balanserad och ger endast en liten värmande skjuts i finishen. Syran är också den balanserad och förlänger den härliga smaken alldeles utmärkt. Vinet är ganska mjukt och dricks gärna redan nu.

Bristly importerar. Du köper via Systemet!

Den som inte gillar det här, gillar inte vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar